Alles over een uitvaart in Arnhem

Je eigen uitvaart regelen

Voor de meeste mensen is het een onderwerp waar ze bij leven niet te veel mee bezig willen zijn. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om te veel bezig te zijn met je toekomstige uitvaart, maar het is niet onverstandig om een paar zaken te regelen. Veel mensen vinden het juist een geruststellende gedachte dat ze weten dat hun afscheid is geregeld en dat ze hun nabestaanden niet met allemaal vragen achterlaten.

Mensen die er niet te veel mee bezig willen zijn kunnen al volstaan door hun meest basale wensen kenbaar te maken. Het komt nog veel te vaak voor dat uitvaartondernemers bij nabestaanden komen die niet eens weten of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden. Door bij leven kenbaar te maken wat je voorkeur is kunnen veel vragen en moeilijke situaties na overlijden worden voorkomen. Het is ook mogelijk om je uitvaart al helemaal tot in detail vast te leggen.

Begraven of cremeren

Een van de eerste vragen waar de nabestaanden na overlijden mee worden geconfronteerd is de vraag of de overledene wordt begraven of gecremeerd. In Arnhem zijn verschillende begraafplaatsen waarvan de meeste bekende begraafplaats Moscowa is. Op deze begraafplaats is ook crematorium Moscowa gevestigd. De meeste Arnhemmers vinden hun laatste bestemming dan ook op Moscowa.

Soms vinden mensen het moeilijk om een keuze te maken tussen begraven en cremeren. In de hoofdstukken begraafplaatsen in Arnhem en Crematorium in Arnhem is uitgebreide informatie vinden over de mogelijkheden. Kiest iemand bijvoorbeeld voor begraven dan is het ook verstandig om na te denken over de keuze van het soort graf. Wil iemand worden begraven in een algemeen graf of een particulier graf. Een algemeen graf is de goedkoopste optie, maar men moet er wel rekening mee houden dat in een algemeen graf drie mensen op volgorde van overlijden worden begraven. Meestal hebben deze overledenen elkaar bij leven nooit gekend. Een algemeen graf wordt doorgaans tien jaar na de laatste bijzetting geruimd.

Bij een particulier graf mag de rechthebbende van het graf zelf bepalen wie er in het graf worden begraven. Dit zijn maximaal drie overledenen en een particulier graf wordt uitgegeven voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld twintig of dertig jaar. Na verloop van deze tijd kan men de grafrusttermijn (tegen betaling) verlengen. Kijk voor meer informatie over graven in het hoofdstuk Grafmonumenten in Arnhem. Daar is ook meer te vinden over de regels met betrekking tot graven.

Als iemand kiest voor crematie dan kan hij of zij ook nadenken over wat de nabestaanden met de as moeten doen. Er zijn in Arnhem diverse soorten asbestemmingen waarbij in hoofdlijnen gekozen kan worden tussen het bewaren van de as en het verstrooien van de as. Kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Asbestemming

Hoe ziet de plechtigheid er uit

Iemand die zijn eigen uitvaart tot in detail wil regelen kan ook nadenken over onderwerpen als de opbaring en de plechtigheid. Voor de opbaring kan gekozen worden tussen een thuisopbaring en een opbaring in een uitvaartcentrum. Als de overledene wordt opgebaard in een uitvaartcentrum dan kan er onder andere worden gekozen tussen en standaard uitvaartcentrum of een uitvaartcentrum dat beschikt over een zogenaamde 24-uurs kamer. Kijk voor meer informatie over opbaring en de mogelijkheden in het hoofdstuk Uitvaartcentrum in Arnhem.

Een uitvaartplechtigheid kan helemaal naar eigen wens en smaak worden ingevuld. Dat kan beginnen bij de keuze voor het rouwvervoer. Meestal wordt een overledene vervoerd in een traditionele rouwauto, maar het is ook mogelijk om de kist te laten vervoeren door een motor, trike, fiets of een koe. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Rouwvervoer.

Iemand kan bij leven al helemaal invullen wat er tijdens de uitvaartplechtigheid wordt gedaan. Denk dan bijvoorbeeld aan de keuze voor de muziek en de sprekers. Ook kan er worden gekozen om de nabestaanden te vragen zich te kleden in een bepaalde kleur of stijl. Het is maar helemaal wat iemand bij zich vindt passen. Ook de keuze van de locatie kan belangrijk zijn. De meeste uitvaarten worden gehouden in de aula van Moscowa. Maar het is ook mogelijk om de uitvaart te houden op een hele andere locatie. Denk bijvoorbeeld aan het zalencentrum waar je bent getrouwd of in de kantine van de voetbalclub waar je al jaren vrijwilliger bent. Soms kiezen mensen er voor om de uitvaart te houden in hun stamkroeg of gewoon thuis in de eigen woonkamer of achtertuin. Kijk voor inspiratie voor locaties in het hoofdstuk Waar hou je de plechtigheid.

Meestal wordt na de uitvaartplechtigheid een condoleance gehouden. Dat kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld en koffietafel maar het is ook mogelijk om er bijvoorbeeld een soort van persoonlijk afscheidsfeest van te maken. Het is maar helemaal wat iemand graag wil. In het hoofdstuk Condoleance staan verschillende mogelijkheden voor een persoonlijke condoleance in Arnhem.

Wat kost een uitvaart

Een uitvaart is over het algemeen een dure aangelegenheid. Hoe hoog de kosten uitvallen heeft te maken met de keuzes die worden gemaakt (bijvoorbeeld een dure of goedkope kist, veel volgauto’s of juist niet, uitgebreide condoleance of niet etc.) en de keuze van de uitvaartondernemer. Elke uitvaartondernemer mag zijn of haar eigen tarieven bepalen en die lopen behoorlijk uiteen. Het is dan ook erg verstandig om meerder uitvaartondernemers uit Arnhem met elkaar te vergelijken op prijs, kwaliteit en persoonlijkheid. Dat kan heel eenvoudig en gratis, kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Kosten uitvaart Arnhem.

Mensen die inzicht willen krijgen in de kosten van een uitvaart kunnen gebruik maken van de (gratis) uitvaart kostencalculator van Uitvaart.nl. Hier kunnen alle wensen worden aangegeven waarna direct in beeld is te zien wat de kosten zijn. Zo krijgt men een goed inzicht in de opbouw van de kosten van een uit. Het gebruik van de uitvaart kostencalculator is geheel gratis en anoniem.

Uitvaartverzekering

Het is mogelijk om je te verzekeren voor de kosten van je toekomstige uitvaart. Er zijn diverse verzekeraars die uitvaartverzekeringen aanbieden. In grote lijnen kan er worden gekozen uit een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf verzorgen en bij een kapitaal verzekering wordt na overlijden een in de polis overeengekomen bedrag uitgekeerd waarmee de uitvaart kan worden betaald. Kijk voor meer informatie over uitvaartverzekeringen in het hoofdstuk Uitvaartverzekering.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206