Alles over een uitvaart in Arnhem

Begraafplaatsen in Arnhem

In en rond Arnhem kan op zes begraafplaatsen worden begraven. De meeste begrafenissen vinden plaats op begraafplaats Moscowa. Dit is de gemeentelijke begraafplaats. Daarnaast zijn er twee katholieke begraafplaatsen, twee protestantse begraafplaatsen en een natuurbegraafplaats.

De begraafplaatsen van Arnhem:

  • Begraafplaats Moscowa
  • Begraafplaats Bergweg (Velp, Katholiek)
  • Begraafplaats H. Lucaskerk
  • Begraafplaats Elden (protestants)
  • Begraafplaats Vredenoord (protestants)
  • Natuurbegraafplaats Heidepol

Begraafplaats Moscowa

Begraafplaats Moscowa dateert uit de jaren 1873 -1876. In dat laatste jaar vond de eerste begrafenis plaats op Moscowa dat haar naam dankt aan de (bijna) gelijknamige naastgelegen hofstede Moskowa.

Vroeger stond er op de begraafplaats een speciaal huisje voor schijndoden. Omdat men in die tijd bang was dat iemand per ongeluk bij leven zou worden begraven had men wat verzonnen om dat te voorkomen. Eerst hield men een spiegeltje voor de mond van de overledene, als die niet zou beslaan dan was iemand echt dood. Ook werkte men met een speciaal alarmbellensysteem. Middels dit systeem zou een overledene in het schijndodenhuis de laatste kans krijgen om te laten merken dat hij of zij nog leefde.

In de loop van de jaren zijn zo’n vijftigduizend overledenen begraven op Moscowa. Op de begraafplaats staan zo’n 20.000 graven. In 1968 zijn er twee aula’s gebouwd op de begraafplaats waar tegenwoordig de uitvaartplechtigheden en condoleances gehouden kunnen worden. Het crematorium is in 1974 gebouwd bij de aula’s op Moscowa.

Op Moscowa worden verschillende soorten graven uitgegeven. Mensen die zich oriënteren op een graf kunnen een afspraak maken om met een medewerker van Moscowa een wandeling te maken over de begraafplaats. Op die manier krijgt men een goed beeld van de mogelijkheden. Er worden particuliere graven (ook wel familiegraven genoemd) uitgegeven voor langere periodes. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een algemeen graf. Voor overleden kinderen is een speciaal kinderdeel ingericht op de begraafplaats. Moscowa heeft ook een deel waar islamitische graven worden uitgegeven.

Begraafplaats & Crematorium Moscowa
Waterbergseweg 18
6815 AP Arnhem

Telefoon: 026 - 445 63 47
Fax: 026 - 445 75 25
E-mail: info@moscowa.nl
Website: www.moscowa.nl

Openingstijden:
Kantoor, maandag t/m vrijdag: 9.00 – 16.00 uur
Begraafplaats (alle dagen open)
november t/m februari: 8.30 -17.00 uur
maart t/m mei: 8.30-19.00 uur
juni t/m augustus: 8.30 - 21.00 uur
september t/m oktober: 8.30 - 19.00 uur

Begraafplaats Bergweg (Velp)

Begraafplaats Bergweg is een katholieke begraafplaats gelegen in Velp aan de rand van Arnhem. De begraafplaats is in 1874 ingezegend door pastoor Koene. Ook deze begraafplaats kreeg een lijkenhuisje. De begraafplaats leek in verval te raken toen op de algemene begraafplaats Heiderust in Rheden een katholiek deel in gebruik werd genomen (jaren zestig van de vorige eeuw). Maar dankzij de inzet van een aantal parochianen is de begraafplaats in 2004 van ruiming gered en is de begraafplaats grondig gerenoveerd. In 2006 is een urnenmuur geplaatst op de begraafplaats en zijn er vakken aangelegd voor urnengraven.

Begraafplaats Bergweg
Bergweg 11
6881LL Velp
www.rkbegraafplaatsvelp.nl
info@rkbegraafplaatsvelp.nl
Tel: 026 36 47 091

kerkhof H. Lucaskerk

Kerkhof H. Lucaskerk is werd in 1845 in gebruik genomen. In 1875 werd de begraafplaats helemaal opgeknapt. De huidige begraafplaats is in 1902 in gebruik genomen na de bouw van de nieuwe kerk. Sinds 1995 beschikt de begraafplaats ook over asbestemming.
Begraafplaats H. Lucaskerk
Rijskweg West 52 Arnhem

Begraafplaats Rooms Katholieke kerk Elden
Rijksweg West 54a
6842 BE Elden

Begraafplaats Vredenoord
Kemperbergerweg 611
6816 RT Arnhem

Natuurbegraafplaats Heidepol
Kijk voor meer informatie over natuurbegraafplaats Heidepol in het hoofdstuk Natuurbegraafplaats.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206