Alles over een uitvaart in Arnhem

As uitstrooien

Het uitstrooien van as kan heel speciaal en symbolisch zijn. Soms kiezen nabestaanden ervoor om de as uit te strooien op een plek die heel speciaal was voor de overledene. Het is ook mogelijk om de as te verstrooien op een speciaal verstrooiveld op de begraafplaats. Op die manier heeft de familie toch nog een plek om terug te komen om de overledene te gedenken.

Mag je as overal verstrooien?


Het is toegestaan om as uit te strooien, voorwaarde is wel dat de eigenaar van de grond daar toestemming voor geeft. Als een familie de as in eigen tuin wil verstrooien is er dus geen toestemming nodig, maar wil men de as in de tuin van de buurman verstrooien dan moet de buurman eerst toestemming geven.

Wanneer mensen de as ergens in Arnhem willen verstrooien is de kans groot dat de grond van de gemeente is. In dat geval moet de gemeente Arnhem dus eigenlijk toestemming geven om de as te verstrooien.

Mensen vragen soms of ze een bekeuring zullen krijgen als de ze de as zonder toestemming verstrooien op de plek van hun voorkeur. Dat zal zeer nadrukkelijk te maken hebben met de keuze van de locatie. Wanneer iemand as verstrooid op bijvoorbeeld de Korenmarkt dan is de kans redelijk groot dat de politie dit ziet en dan kan eventueel een bekeuring het gevolg zijn. Als iemand de as ergens in een bos in of rond Arnhem verstrooid en er niemand is die het ziet is de kans op een bekeuring een stuk kleiner. Het is echter de vraag of het verstandig is om de as te verstrooien zonder toestemming. Het zou zomaar kunnen dat de grond opeens een andere bestemming krijgt. Hoe zou het zijn dat het stukje bos waar de as van een dierbare is verstrooid opeens de bestemming hondenuitlaatplek krijgt?

As verstrooiing in de APV van Arnhem

De gemeente Arnhem heeft de regels met betrekking tot het verstrooien van as opgenomen in de APV. De regels over het verstrooien zijn te vinden in artikel 5.6.1, 5.6.2 en 5.6.3 van de APV. U kunt de hele APV online nalezen.

Uitstrooien op begraafplaats of bij crematorium

Op gedenkpark Moscowa kan de as worden verstrooid op een speciaal verstrooiveld. Moscowa heeft verschillende strooivelden. De as kan er worden verstrooid door een medewerker van Moscowa, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Ook zijn er mogelijkheden om de naam van de overledene op een speciaal monument te laten bijschrijven. Kijk voor de mogelijkheden op de website van Moscowa. Ook op een aantal andere begraafplaatsen in en rond Arnhem zijn mogelijkheden om de as te verstrooien. Neem voor informatie over de mogelijkheden en de tarieven contact op met de beheerder van de begraafplaats van keuze. Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Arnhem.

Verstrooien op zee

Er zijn verschillende bedrijven die as verstrooiing op zee mogelijk maken. Er kan worden gekozen voor een verstrooiing vanaf een boot of uit een vliegtuig. Wanneer de as vanaf een boot wordt uitgestrooid kan de familie daar desgewenst bij zijn. Het is ook mogelijk om er een plechtigheid van te maken om zo definitief afscheid te nemen van de overledene. Sommige verstrooibedrijven bieden ook de mogelijkheid om catering te laten serveren op de boot. Op die manier kan de familie na het verstrooien nog enige tijd samen zijn op de boot.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206