Alles over een uitvaart in Arnhem

As bewaren

Als de familie de as wil bewaren kan men nadenken over de plek waar men de as wil bewaren. Dat kan thuis, maar het is ook mogelijk om de as te bewaren bij een crematorium of op een begraafplaats. Ook kan er worden gekozen uit tientallen objecten waar de as in kan. Denk daarbij aan een urn of bijvoorbeeld aan een assieraad.

Urnen


De meeste nabestaanden kiezen er voor om de as van hun dierbare te bewaren in een urn. Er zijn heel veel soorten urnen die worden geleverd in tientallen vormen, kleuren en maten. Ook worden ze gemaakt van diverse soorten materialen. Bij het kiezen van een urn is het belangrijk om na te denken over de plaats waar de urn zal komen te staan. Als deze buiten wordt geplaatst dan moet de urn weersbestendig zijn. Als hij binnen wordt geplaatst is het misschien ook verstandig om na te denken of het verstandig is om te kiezen voor een urn die niet in stukken valt als hij per ongeluk wordt omgestoten.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een urn te kopen met een aantal identieke mini exemplaren. Op die manier kan het grootste deel van de as in de grote urn, maar kan in elke mini urn een klein beetje als worden gedaan. Zo kunnen meerdere nabestaanden beschikken over een klein beetje as van hun overleden dierbare.

Om een indruk te krijgen van wat voor soorten urnen er allemaal zijn kan het beste gekeken worden op www.urnenwinkel.nl. Hier is een grote collectie urnen te zien. De urnen worden aangeboden vanaf een paar tientjes tot duurdere urnen met een waarde van enkele honderden euro’s. Houd dus altijd rekening met het beschikbare budget.

Assieraad

Het is mogelijk om een beetje as te bewaren in een assieraad. Denk hierbij aan een horloge, ketting, oorbel, armband etc. In een assieraad zit een kleine ruimte waar een beetje as in kan. Meestal worden deze ruimtes afgesloten met een schroefje waardoor het mogelijk is om de as later eventueel over te zetten in een ander assieraad.

Kijk voor voorbeelden van assieraden op www.urnenwinkel.nl.

As kunstwerken

Er zijn verschillende kunstenaars die speciale as kunstwerken aanbieden. Dit zijn kunstwerken die in opdracht van de nabestaanden worden gemaakt en waar de as in kan. Als nabestaanden het kunstwerk willen plaatsen in de openlucht dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat dieven het niet gemakkelijk kunnen stelen. Het kunstwerk moet dus goed vast staan. Het is ook verstandig om te kiezen voor materialen waar dieven niet veel aan hebben.

As bewaren op een begraafplaats of bij crematorium

Op de meeste begraafplaatsen in en rond Arnhem zijn asbestemmingen te vinden. Op Moscowa zijn er bijvoorbeeld urnenmuren of urnengraven waarin de as geplaatst kan worden. Net als bij een gewoon graf kan de ruimte worden gehuurd voor een bepaalde periode. Na deze periode kan de familie er voor kiezen om de as langer te laten staan of om de urn mee naar huis te nemen.

Neem contact op met de begraafplaats van keuze om te vragen naar de mogelijkheden. Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Arnhem. Nabestaanden die een asbestemming willen kiezen op gedenkpark Moscowa kunnen op de website van Moscowa een overzicht vinden met de mogelijkheden.

Overlijden in regio Arnhem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206